Kukorica lepény - Görhe
Kazári recept alapján.
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg kukoricaliszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 4 db tojás
- 1 dl olaj
- 1 dl víz
- porcukor ízlés szerint
A tojásokat a porcukorral simára keverjük, majd folyamatos kevergetéssel hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, az 1 dl olajat, és az 1 dl vizet, és ezeket is jól elkeverjük szép simára. A kilisztezett, kizsírozott tepsibe beleöntjük, és előmelegített sütőben lassú tűzön kb. 1/2 óráig sütjük.
Palócleves
Hozzávalók:
- 40 dkg bárány- vagy marhahús
- 1 fej vöröshagyma
- 40 dkg tisztított burgonya
- 30 dkg mirelit (vagy egy üveg konzerv) zöldbab
- 1 evőkanál liszt
- 1 teáskanál paprika
- 1 dl tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
- zsír
- ízlés szerint só, bors, őrölt kömény, babérlevél
Elkészítés:
A hagymát megpirítjuk kevés zsíron. Hozzáadjuk a csíkokra vágott húst. Sózzuk, megszórjuk paprikával, ízesítjük köménnyel, babérlevéllel, fokhagymával. Egy pohár vízzel felöntjük és félpuhára főzzük. A vizet időnként pótoljuk. Amint a hús félig puha, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát és zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a zöldbabot, kb tíz percig tovább pirítjuk, majd felöntjük 1,5 l vízzel. Felforraljuk, és tejfölös habarással sűrítjük.
Túrós lepény
Kazári recept alapján.
Ez a mennyiség két tepsihez elegendő.
Hozzávalók a tésztához:
- 80 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 15 dkg vaj vagy zsír
- 3 db tojás
- 3 dkg élesztő
- 1/2 l tej
- 2 dl tejföl
- só
Töltelék:
- 1/2 kg túró
- 20 dkg cukor
- 3 db tojás sárgája
- tetszés szerint citromhéjat is lehet belereszelni
Az élesztőt kevés tejben kis cukorral feloldjuk, és a többi anyagból nem túl kemény tésztát dagasztunk. Langyos helyen kétszeresére kelesztjük, ujjnyi vastag tésztát nyújtunk, és zsírral bekent tepsibe helyezzük.
Amíg a tészta a tepsiben kel, elkészítjük a tölteléket a fent leírt hozzávalókból. A tölteléket a tészta tetejére tesszük, és lassan sütjük.
A kelt tésztából készíthetünk még mákos, diós tekercset vagy lekváros buktát.
Bableves /felvidéki/
Hozzávalók:
- kisebb füstölt csülök,
- 0,5 kg zöldbab vagy 30 dkg fejtett bab
- 2 tojás sárgája
- 1 dl tejföl
- apróra vágott zöldpetrezselyem
- (fejtett bab esetén zeller zöldje és friss kapor)
- kevés ecet.
Elkészítés:
A csülköt puhára főzzük, majd a csontjáról lefejtve kisebb darabokra vágjuk. A főzőlevet vízzel hígítjuk, hogy ne legyen annyira sós. Ebben a lében puhára főzzük a babot, beletesszük az apróra vágott csülökhúst, majd a két tojássárgáját elkeverjük a tejföllel és a forró levesbe habarjuk. Az apróra vágott zölddel és egy kevés ecettel ízesítjük.
Betyár zöldbableves
Hozzávalók:
- 15 dkg húsos füstölt szalonna
- 2 fej vöröshagyma
- 30 dkg zöldbab (mirelit, vagy konzerv is lehet)
- 30 dkg főtt füstölt sonka vagy sovány tarja
- 3 db zöldpaprika
- 2 nagyobb, húsos paradicsom
- 25 dkg tarhonya
- 2 dl tejföl
- 1 mokkáskanál csípős pirospaprika
- 1 kiskanál csemege pirospaprika
- petrezselyem
- só
Elkészítés:
A szalonnát felaprítjuk, majd szép barnára pirítjuk. A sült szalonnát kivesszük. Az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk. Majd a pirospaprikát rászórjuk, 10-15 másodpercig keverjük, majd 1 deci vizet ráöntünk, hogy ne legyen keserű. Rádobjuk az apróra vágott paradicsomot, utána az apróra vágott paprikát. Ezután beletesszük a zöldbabot is, s rögtön utána másfél-két liter vizet. Ha felforrt, hozzáadjuk a kis darabokra vágott sonkát, a tarhonyát. Megsózzuk, majd lassú tűzön fedő alatt puhára főzzük. Kitesszük a tányérba a levest, majd 2 kiskanál tejföllel elkeverjük. Meghintjük szalonnapörccel és petrezselyemmel.
Sztrapacska
Hozzávalók:
- 1 kg hámozott krumpli
- 50 dkg liszt
- 10 dkg zsír vagy 10 evőkanál olaj
- 50 dkg tehén- vagy juhtúró
- 30 dkg húsos füstölt szalonna
- kb. öt evőkanál tejföl
- egy csapott kávéskanál só
Elkészítés:
Egy nagy tálba tesszük a finomlyukú reszelőn lereszelt krumplit. Majd beleöntjük a lisztet, a zsírt vagy az olajat, összekeverjük. Ha nem galuskasűrűségű tésztát kapunk, akkor rakunk bele öt kanál tejfölt, vagy annyit, amennyi galuskasűrűségűvé teszi. .Felforralunk egy nagy edényben minimum három liter vizet. Beleszaggatjuk a tésztát, megfőzzük. Közben kiolvasztjuk a kockára vágott füstölt szalonnát. Zsírjába beleforgatjuk a kifőtt és lecsurgatott galuskát, majd a túrót. A tetejére szórjuk a szalonnapörcöt, és még melegen tálaljuk. Tejföllel ízesítjük.
Tócsni
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli,
- 2 tojás,
- 2-3 evokanál liszt,
- bors
- olaj
Elkészítés:
A krumplit hámozzuk, lereszeljük. Ehhez adjuk a tojásokat, a lisztet, megsózzuk, borsozzuk, és jól összekeverjük. Serpenyőben olajat forrósítunk. A burgonyamasszát evőkanál segítségével az olajba tesszük, és lepényekké simítjuk. Mindkét oldalát kb. 5-5 percig szép aranybarnára sütjük. Papírszalvétára szedjük, hogy a felesleges zsiradékot leitatjuk. Forrón tálaljuk, mert csak így igazán finom. Megkenhetjük fokhagymával, vagy adhatunk mellé tejfölt, vagy akár mindkettőt.
Haluska
Hozzávalók:
- 1 kg liszt,
- 3 dl langyos víz,
- 1 evőkanál só,
- 4 tojás.
Elkészítés:
A lisztet egy mélyebb tálba szórjuk és a közepére lyukat mélyítünk. Ebbe ütjük bele a tojásokat, majd a vizet is beleöntjük és a sót. Alaposan kigyúrjuk. Kisebb cipócskákat készítünk és lisztezett nyújtódeszkán fél cm-es vastagságú kerek lapokká nyújtjuk. A kerek lapot 4 egyenlő széles csíkra vágjuk és egymásra helyezzük. Ezután ezt feltekerjük, és éles késsel vékony csíkokra szeleteljük. A tésztát lobogó sós vízben kevergetve kifőzzük, majd hideg vízzel átöblítjük. Egy tepsiben ízlés szerint zsírt melegítünk és a kifott tésztát beletesszük, majd ízesítjük.
Haluska ízesítések:
Túrós:
A túrót ízlés szerint összekeverjük és a tésztára szórjuk. Sütőben pirosra sütjük. Tejföllel, apróra vágott tepertővel tálaljuk.
Mákos:
A mákot megdaráljuk és ízlés szerint porcukorral keverjük. A kifőtt tésztára szórjuk és összekeverjük, mézzel ízesítjük.
Diós:
A diót megdaráljuk és porcukorral összekeverjük. A tésztára szórjuk.
Káposztás:
A káposztát lereszeljük, besózzuk, állni hagyjuk. Ha levet engedett, akkor alaposan kinyomkodjuk. A serpenyőben zsírt forrósítunk és a káposztát üvegesre dinszteljük. A tűzről levéve ízlés szerint sóval, őrölt borssal és édes, őrölt paprikával ízesítjük.
Tojásos:
A felolvadt zsírban a tésztát kissé átmelegítjük, erre öntjük rá a sóval ízesített felvert tojásokat. Addig sütjük, míg a tojás meg nem szilárdul.
Ganca
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli,
- liszt,
- só,
- hagyma, olaj
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és fazékba tesszük. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Jó puhára főzzük, majd a vízben szétnyomjuk. Közben lisztet és sót keverünk hozzá. Így főzzük addig, amíg jó sűrű nem lesz. Kis ideig állni hagyjuk, majd egy tál szélére egy villával nagy galuskákat szaggatunk belőle. Amikor a tál szélén már meghűltek, belelökdössük a tálba és új adagot szaggatunk. Amíg a massza el nem fogy. Közben zsíron hagymát pirítunk és ráöntjük a galuskára
KRUMPLIS LÁNGOS (Kazár)
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 0.5 dl olaj
- 1 db tojás
- 2 dl tej
- 2 dl víz
- 2 dkg élesztő
- 1 csipet só
Az élesztőt a langyos tejben és vízben felfuttatjuk, bedagasztjuk, és kelesztjük. Ha megkelt, két részre osztjuk. Egyiket a kizsírozott tepsi aljára tesszük, a másikat a töltelék tetejére.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 70 dkg hámozott krumpli
- 10 dkg zsír
- só, bors
A hámozott krumplit megfőzzük és áttörjük. A zsíron egy nagy fő hagymát megpárolunk, rátesszük a krumplit, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Langyosra hűtjük, és a tészta közepébe kenjük. A tészta tetejét egy kicsit villával megszurkáljuk. Ha megsült, a tetejét zsírral megkenjük, és lehet fogyasztani. Melegen nagyon finom.
MACOK (Parád)
Hozzávalók:
- 1 kg öreg krumpli
- 20-30 dkg liszt
- só, bors, tej
A krumplit lereszeljük, levét leöntjük, tejjel pótoljuk. Sózzuk, borsozzuk, majd liszttel összekeverjük. Palacsintasütőben pirosra sütjük.
HERŐCE (Kazár)
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg liszt
- 2 db tojás
- 1 l olaj
- 1 mokkáskanálnyi só
Hozzávalók a tészta tetejére:
- 30 dkg cukor
- pici fahéj
A tésztához valókat összegyúrjuk, pihentetjük. Vékonyra kinyújtjuk, derelyevágóval kockákra vágjuk. Nem túl forró olajban kisütjük. A forró csörögét fahéjas porcukorral megszórjuk.
MORVÁNY KALÁCS – lakodalmi kalács
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 1 csomag mazsola
- 2 tojás
- 1 evőkanál cukor
- csipetnyi só
- 2 dkg élesztő
- 12 dkg margarin
- 1 l tej
A mazsolát dagasztás előtt langyos tejbe áztatjuk. Egy kis hideg vízben tesszük az élesztőt, cukrot, sót. A lisztbe kis fészket készítünk, bele ütjük a két egész tojást, mazsolát. Az élesztőt a kézmeleg tej felével összekeverjük és a lisztes tojáshoz öntjük. A liszttel összedolgozzuk, rákenjük a margarint és puha, kelt tésztát készítünk. Ha a tésztát keménynek találjuk tegyünk még hozzá tejet (olyan legyen a tészta, mint a buktáé).
Mikor megkelt, 4 részre osztjuk (1 nagyobb és 3 kisebb). A három egyformát sodorjuk és utána összefonjuk, mint a fonottkalácsot. A kizsírozott tepsi közepére helyezzük és a nagyobb résszel körbetekerjük. Kicsit kelni hagyjuk, sütés előtt megkenjük tojással a tetejét. Előmelegített sütőbe tesszük. 10 percig nagyobb lángon sütjük, utána levesszük kisebbre és kb. 15-20 percig sütjük.
MALOMKALÁCS (Kazár)
(A leírt mennyiségből 100-120 malomkalács készíthető.)
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 2-3 evőkanál cukor (tetszés szerint)
- 1 mokkáskanál só
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 dl olaj
- 0,5 dl tej
- 0,5 dl víz
A tésztához valókat összekeverjük, egy kicsit sűrűbb lesz, mint a palacsinta tészta, evőkanállal rakjuk meleg sütőbe. Tetszés szerint lehet még ízesíteni őrölt mákkal, darált dióval, fahéjjal.